JOIN DE GYMDISCOUNTER FIT-FAM COMMUNITY!

Meld je direct aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nu de nieuwste deals, adviezen, wekelijkse recepten en leuke updates...

Abonneer
  • Lorem ipsum

Essentiële vetzuren: Omega 3

17 Dec 2022

Omega 3

Omega 3 is momenteel ongelooflijk populair - en met goede reden. Deze onverzadigde vetzuren hebben een heleboel voordelen, van het verbeteren van de gezondheid van het hart tot het verminderen van ontstekingen. Maar wat zijn omega 3 precies, en waar haal je ze vandaan? Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten over deze essentiële voedingsstoffen.

Wat zijn omega 3-vetzuren en waar komen ze vandaan?

Omega 3-vetzuren zijn ongelooflijk belangrijk voor de algehele gezondheid van ons lichaam, maar wat zijn het en waar komen ze vandaan? Omega 3 vetzuren is een overkoepelende term die gebruikt wordt om een paar verschillende soorten onverzadigde vetzuren aan te duiden: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

Deze essentiële vetzuren voorzien ons lichaam van immense voordelen, zoals het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de gezondheid van het hart, het helpen bij geestelijke helderheid, en nog veel meer. Om deze essentiele vetzuren in ons systeem te krijgen vertrouwen we op twee bronnen: voedselbronnen die omega 3 bevatten of voedingssupplementen. Voedselbronnen zijn verschillende vette vissoorten zoals haring of zalm en plantaardige oliën zoals lijnzaadolie of walnoten. Daarnaast kunnen ook voedingssupplementen in de vorm van pillen of softgels worden ingenomen. Een goed voorbeeld hiervan is onze eigen Vitacorp Omega 3. Dus nu we wat meer weten over omega 3 vetzuren, laten we ervoor zorgen dat we deze wonderlijke bestanddelen in ons dieet opnemen!

De voordelen van essentiële vetzuren voor je gezondheid

Omega 3 vetzuren zijn een essentiële voedingsstof voor een gezonde, evenwichtige voeding. Ze zijn overvloedig aanwezig in vette vis en andere voedingsmiddelen en de voordelen ervan zijn talrijk. Hart- en vaatziekten is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Uit onderzoek* blijkt dat het eten van een portie vis per week de kans op het sterven aan deze hartziekten wordt verkleind. Daarnaast is er ook nog een onderzoek gedaan naar supplementen met visvetzuren onder personen met (een hoog risico) op hart- en vaatziekten. Hieruit komt naar voren dat de inname van 1 gram per dag DHA en EPA het risico verkleint met ongeveer 10%! Onderzoek suggereert ook dat omega 3 het lichaam kan helpen ontstekingen af te weren en zelfs leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te verminderen. Zelfs de gezondheidsraad adviseert de inname van extra omega 3. Met zoveel gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met het opnemen van meer omega 3's in je routine, zou het verstandig zijn om zo snel mogelijk enkele opties te ontdekken die veel van deze nuttige voedingsstof bevatten.

Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  • DHA is goed voor het gezichtsvermogen (bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA)

  • DHA is goed voor de hersenfunctie (bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA)

  • EPA en DHA dragen bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed (bij een dagelijkse inname van 2 gram EPA en DHA)

  • EPA en DHA helpen een normale bloeddruk in stand te houden (bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA en DHA)

  • EPA en DHA zijn goed voor het hart (bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA)

  • ALA zorgt voor het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed (bij een dagelijkse inname van 2 gram ALA)

 

omega 3 softgels

De beste voeding en supplementen om omega 3-vetzuren binnen te krijgen

Als je op zoek bent naar een gezonde manier om meer omega 3-vetzuren in je dieet te krijgen, zijn er verschillende goede opties. Buiten vette vis kan je ook zaden in je dieet opnemen. Lijnzaad en chiazaad leveren ook opmerkelijke hoeveelheden van het essentiële vetzuur. Hoewel je meestal veel van deze zaden nodig hebt om op natuurlijke wijze een voldoende hoeveelheid Omega 3's binnen te krijgen. Supplementen zoals de Vitacorp Omega 3 kunnen ideaal zijn voor mensen die niet voldoende dierlijke producten eten of gewoon geen tijd hebben voor veel boodschappen en het bereiden van maaltijden. Uiteindelijk moet zorgvuldig overwogen worden wat de beste bron van Omega 3 vetzuursupplementen is, omdat het zo'n essentieel onderdeel is van je algemene gezondheid en welzijn.

Hoeveel omega 3 moet je elke dag binnenkrijgen?

Omega 3 supplementen zijn essentieel voor het handhaven van een gezonde levensstijl, maar hoeveel moet je nemen? Dat weten de meeste mensen niet - het antwoord ligt ergens tussen de 500 en 1000 milligram per dag. Ons lichaam is niet in staat omega 3 zelf aan te maken, dus supplementen kunnen ervoor zorgen dat we de vereiste hoeveelheid van dit belangrijke vetzuur binnenkrijgen. Hoewel supplementen geweldig zijn, moeten ze worden ingenomen als aanvulling op een dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen, zoals zalm en makreel, die van nature omega 3 bevatten. Als je dat doet, levert dat veel voordelen op voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten en een beter cognitief functioneren.  Een gezond dieet met daarin genoeg omega-3 draagt bij aan de mate van opname van vitaminen zoals A, D, E en K.

Supplementen vs voeding - wat is beter om omega 3 in je dieet te krijgen?

Omega 3 is een essentieel vetzuur dat ongelooflijk gunstig effect kan hebben voor de algehele gezondheid. Hoewel het mogelijk is om Omega 3 vetzuren uit voedselbronnen te halen, zoals zalm en spinazie, kan het nemen van een supplement ook een hele goede optie zijn. Veel supplementen leveren die essentiële vetzuren in een handige en gemakkelijk in te slikken capsule. Je moet er echter altijd op letten dat je kwalitatief goede en gerenommeerde merken supplementen koopt die op de juiste manier geproduceerd zijn, want goedkopere producten kunnen soms twijfelachtige ingrediënten bevatten. Ons eigen merk Vitacorp wordt geproduceerd in een GMP-gecertificeerde faciliteit onder strenge normen, je bent er dus zeker van dat je met Vitacorp Omega 3 een kwalitatief goed product koopt.

Uiteindelijk is de keuze voor een dieet of een supplement om Omega 3 in je dieet op te nemen afhankelijk van persoonlijke voorkeur en budget - zolang je de voedingsstof zelf maar binnenkrijgt!

 

vitacorp omega 3 softgels

Omega 3 en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd om extra essentiële vetzuren in te nemen. Met name DHA is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus en pasgeborenen. 200 mg extra DHA bovenop de minimaal geadviseerde 250 mg EPA en DHA heeft de volgende gunstige effecten:

  • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus

  • DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden

  • De inname van DHA door de moeder is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen

Conclusie

Omega 3-vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigde vetten die je lichaam nodig heeft voor de gezondheid van de hersenen en het hart. Ze komen voor in bepaalde soorten vette vis, planten, zaden en noten. Voldoende omega 3 in je dieet is in verband gebracht met een betere gezondheid van het hart, cognitieve functie en ontstekingsreactie en wordt ondersteund door de gezondheidsraad. Als je niet 2x per weer vette vis eet of er zeker van wilt zijn dat je voldoende essentiële vetzuren binnenkrijgt, overweeg dan om een supplement te nemen. Ons product, Vitacorp Omega-3 is gemaakt van duurzaam gewonnen visolie en bevat geen kwik of andere milieuverontreiniging die in sommige supplementen voorkomt.

OMEGA-3 VISOLIE KOPEN

vitacorp omega 3 1000mg

Heb je meer vragen over Vitacorp Omega 3 of andere supplementen? Neem dan hier contact met ons op of stel jouw vraag in de chat. Ook ben je altijd welkom om ons te bezoeken in onze fysieke winkel in Sittard.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter